Blog

Servis Güzergah Belgesi, personel servisi ve okul servisi gibi taşımacılık hizmeti veren ve turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyükşehir belediyelerinden aldığı bir belgedir.

Servis Güzergah Belgesi, personel servisi ve okul servisi gibi taşımacılık hizmeti veren ve turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyükşehir belediyelerinden aldığı bir belgedir. Bu belge olmadan taşımacılık yapmak cezai yaptırımlara neden olabilir.

Önceden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bizzat başvuru yaparak alınan Güzergah Belgesi, 2019 yılından itibaren online başvuruyla alınabilmektedir. Bu yöntem, özellikle yoğunluk yaşanan sözleşme yenileme ve okul başlangıcı dönemlerindeki taleplerin daha hızlı ve kolay bir şekilde karşılanmasını amaçlamaktadır.

Güzergah İzin Belgesi almak için aşağıdaki işlemler gerekmektedir:

  1. Firma öncelikle servis taşımacılığı yetki belgesi başvurusunda bulunmalıdır.
  2. A grubu tüzel kişiler için, firmanın bir üst düzey (1) yönetici ve iki orta düzey yönetici (2) belgesine sahip personel istihdam etmesi gerekmektedir.
  3. Firmanın ISO 9001, OHSAS 18001, TSE 12257 ve ISO 14001 belgelerine sahip olması gerekmektedir.
  4. Özmal araç sayısı, kiralık servis araçlarının 19 katını geçmemelidir.

B, C ve D grupları için ise şu koşullar geçerlidir:

  • B grubu için, A grubu için gerekli şartların çoğu geçerlidir. B grubu için ISO 14001 belgesi gerekliliği bulunmamaktadır. Ayrıca B grubu, özmal araç sayısının 15 katı kadar kiralık araç çalıştırabilir.
  • C grubu için, özmal araç sayısının 12 katı kadar kiralık araç çalıştırılabilir. Bu gruptan ODY 2 belgesi, ISO 9001 belgesi ve TSE 12257 belgesi talep edilmektedir.
  • D grubu için, sadece TSE 12257 belgesi talep edilmektedir. D grubu özmal araç sayısının 8 katı kadar kiralık servis aracı bulundurabilir.

Güzergah izin belgesi, 10 yıl boyunca geçerlidir ve sürenin sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Başvuru sahibi kişilerin en az 3 yıl İstanbul'da ikamet etmiş olmaları gerekmektedir. Güzergah izin belgesi kiralanamaz ve kiralandığı tespit edildiği takdirde, firma bir daha belge başvurusu yapamaz.

Güzergah belgesi başvurusu için gerekli evraklar, tuhim.ibb.gov.tr/personel-servis-tasimacilgi/ adresinde yer alan bilgilere göre aşağıda sıralanmıştır:

  1. Motorlu Araç Trafik ve Araç Tescil Belgesi (Klimalı) (Engelli erişimine uygun araçlar için 5378 Sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun hükümleri uygulanır).
  2. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Yönetim Merkezi ile uyumlu iç ve dış kamera sistemlerine sahip olduğunu gösteren uygunluk belgesi (Resmi Gazetenin 26.10.2016 tarih ve 29869 sayılı yayınında belirtilen standartlara uygun olmalıdır).
  3. Araçta bulunan tüm koltukları kapsayan Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası.
  4. Öğrenci velisi ile taşımacı (gerçek veya tüzel kişilik) arasında yapılacak sözleşme veya kamu ile yapılan sözleşme (taşıt kiralık ise, kurum/firma arasında sözleşme bulunmalıdır).
  5. Şoför olarak çalışacak kişilere ait Toplu Taşıma Aracı (Ticari Taşıt) Kullanım Belgesi veya kurum onayı.
  6. Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi sahibi olan şoförlere ait Sosyal Güvenlik Kurumu belgeleri.

Güzergah belgesi başvurusu için dilekçe de gerekmektedir. Aşağıda, dilekçenin nasıl yazılması gerektiği örneklendirilmiştir:

"Büyükşehir Belediyemiz mücavir alanları içinde çalışan XX L …………. plakalı aracımla servis taşımacılığı yapmaktayım. Aşağıda belirtilen güzergahlar ve sunmuş olduğum belgelerle birlikte Araç Uygunluk Belgesi ve Güzergah İzin Belgesinin düzenlenerek tarafıma verilmesini talep ederim. ……./……./2020"

Güzergah izin belgesi yenileme işlemi artık online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Yenileme işlemi için başvuru sahipleri www.ibb.gov.tr adresindeki interaktif uygulama panelini kullanarak başvurularını yapmalıdır. Başvurunun durumu, https://www.turkiye.gov.tr/ulastirma-ve-altyapi-guzergah-belgesi-sorgulama-gercek-kisi adresinden kontrol edilebilir.